Marko Kragelnik

Rojen 1985 v Slovenj Gradcu, kjer je obiskoval Glasbeno šolo Huga Wolfa. Že zelo mlad je veliko nastopal doma in v tujini, se udeleževal mednarodnih tekmovanj in poletnih šol. Šolanje je nadaljeval na Glasbeni gimnaziji Velenje, kjer je kot solist nastopal s simfoničnim in godalnim orkestrom. Prejel je nagrado na Mednarodnem tekmovanju Rudolf Matz v Zagrebu leta 2001, ter zlato priznanje na tekmovanju TEMSIG v Celju, 2003.

Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Cirilu Škerjancu, kjer je leta 2008 diplomiral iz pedagoške in umetniške smeri. V tem času se je udeležil turneje z Mednarodnim orkestrom Animato v letu 2005, ki se je odvijala po vseh večjih koncertnih dvoranah po Evropi.

Sledilo je dodatno izobraževanje na Univerzi za glasbo ter upodabljajoče umetnosti na Dunaju, pri prof. Meissl-Pfefferkorn, ter predavanja iz glasbene produkcije na oddelku za glasbeni inžiniring pri prof. Ulrichom Vettejem, producentom založbe Deutsche Grammophon.

Trenutno deluje kot profesor violončela Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in Glasbeni šoli Rakovnik. Prireja seminarje in poletne šole za violončelo pri nas in v tujini. Njegovi učenci dosegajo vidne rezultate na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Deluje tudi kot komorni in studijski glasbenik. Je urednik in ustanovitelj spletnega mesta Ikonos Online, prvega spletnega učbenika za violončelo pri nas. Kot neodvisni glasbeni producent sodeluje tudi z RTV Slovenija.

Delo glasbenega producenta


Snemanje CD-ja: Karmen Pečar, Gottlieb Wallisch - Delo producenta za CD z naslovom “Poulenc, Lipovšek, Beethoven” –  Karmen Pečar – violončelo in Gottlieb Wallisch – klavir. Zgoščenka je izšla v založbi ZKP RTV Slovenija.

Snemanje F. Gulda – Koncert za violončelo in pihalni orkester - Vodja projekta, dirigent: Mate Bekavac Solist: Jaka Stadler, violončelo

Festival Ljubljana - Koncert v okviru Festivala Ljubljana. Ansambel za sodobno glasbo MD7. Radijsko snemanje. Delo glasbenega producenta za RTV Slovenija.

Festival Brežice - Koncert v okviru Festivala Brežice. Ensemble Villancico – Španija. Radijsko snemanje. Delo glasbenega producenta za RTV Slovenija. Arhiv FE Brežice

Festival Brežice - Otvoritveni koncert Festivala Brežice. Le Concert de l’Hostel Dieu – Francija. Televizijsko snemanje, radijski prenos v živo. Delo glasbenega producenta za RTV Slovenija. Povezava na stran RTV Slo Povezava na stran francoskega inštituta